W pogoni za Tubylcem

Tym razem dla odmiany kilka kulinarnych stron, aczkolwiek prezentowane serwisy nie odnoszą się bezpośrednio do sposobów prowadzenia kuchni. To bardziej portale społecznościowe łączące gospodarzy występujących w formie kucharzy oraz gości.  Niewątpliwie aby od czasu do czasu zarobić niezbędne są kulinarne umiejętności (przynajmniej minimalne). Niektóre wymienione strony(dwie) oferują swoje usługi tylko lokalnie miasto/miasta, ale na szczęście dzięki Pięciu każdy użytkownik jest mile widziany.

 Kto może lub powinien w pierwszej kolejności skorzystać z owych stron ? Jeżeli podróże to twoja pasja , na pewno zainteresujesz się wizytą i kuchnią u lokalnych mieszkańców. A gospodarze cóż, chcąc pochwalić się swoją ofertą ( i zarobić oczywiście ), powinni mieć na uwadze częste wizyty obcojęzycznych turystów ;).

 Travelingspoon – Aktualnie jest “wielu” gospodarzy głównie z Azji, jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby aplikować w roli Pana Domu z każdego rejonu świata. Niestety proces aplikacji nie jest szybki. W trosce o swoich klientów, autorzy portalu postanowili akceptować kucharzy nadających się do tej funkcji. Nie jest to równoznaczne z posiadaniem jakiś formalnych kwalifikacji. Natomiast każdy chętny do tej roli, przejdzie przez sito rekrutacji.

 Należy wysłać formalne CV z opisem swoich kulinarnych dokonań oraz wyjaśnić dlaczego pragnie zostać gospodarzem. Kolejny krok to rozmowa telefoniczna/skype. Ostatni etapem jest wizyta przedstawiciela Travelingspoon. Sprawdzi on empirycznie zarówno kuchnię jak i sposób przyjmowania gości. Pełnomocnikiem serwisu jest nie kto inny jak Ambasador :). Kolejna rola, dająca możliwość dorobienia od czasu do czasu paru groszy. Wypłaty można wykonać za pośrednictwem PayPal-a, Xoom lub przelewem bankowym.

EeatWith – Strona jest otwarta na użytkowników globalnych, zarówno do rejestracji jak i zarabiania. Zgodnie z informacjami dostępnymi w serwisie aktualnie jest aktywnych przynajmniej 500 gospodarzy w prawie 150 miastach świata.

Aby móc uczestniczyć w programie jako gospodarz (host), niezbędne jest wypełnienie wymaganych informacji w profilu. Koniecznie trzeba nakreślić swoje dotychczasowe doświadczenie w charakterze “szefa kuchni 😉 “. Tylko tak przygotowane aplikacje mogą zostać rozpatrzone i zaakceptowane.Wypłaty na konto PayPal trzy razy w tygodniu.

 Strony oferujące tego typu usługi, wciąż jeszcze nie cieszą się w Polsce popularnością (prawdopodobnie z niewiedzy ) . Więc, jeśli masz ochotę udać się w gościnę, to nie masz zbyt wielkiego wyboru, zaledwie jedna osoba proponuje swoje usługi ;).

Bonappetour.com – Serwis o zbliżonej funkcjonalności co EatWith. Wydaje się posiadać odrobinę bardziej ciekawy a zarazem intuicyjny interfejs, ale to już bardzo subiektywna kwestia. Na chwilą obecną nie widać żadnych polaków na horyzoncie, natomiast już niewielkie Czechy posiadają kilka rejestracji. Dobrą wiadomością jest to, że nie musimy prosić autorów serwisu o zatwierdzenie naszego profilu gospodarza (host-a).

 Natomiast jeżeli chcemy zachęcić potencjalnych gości do skorzystania z naszej kuchni, warto się postarać i wypełnić profil szczegółowo. Wypłaty na konto PayPal, 24 godziny po wizycie podróżnika ;). Serwis pobiera 15% prowizji. Dodatkowo możliwe jest promowanie ( .. i dorabianie) Bonappetour za pomocą linku afiliacyjnego lub bannera (przykład poniżej).

Eat with locals on BonAppetour

WithLocals – Serwis jest trochę ciekawszy od wymienionych wcześniej. Mianowicie również możemy zarobić od czasu do czasu zapraszając na biesiadę zainteresowane osoby, ale nie jest to jedyna opcja. Pomysł na stronę WithLocals to stworzenie okazji przede wszystkim podróżnikom, na zasmakowanie lokalnej kuchni, ale także na poznanie zwyczajów tubylców, miejscowości oraz ewentualnie wspólne spędzanie czasu. Także, jeśli chcesz zostać gospodarzem, pamiętaj, że twoimi klientami prawdopodobnie będą potencjalni globtroterzy ;). W skrócie możesz zaoferować trzy rodzaje usług:

  1.  Wspólny posiłek w twoim domu / mieszkaniu,
  2. Rolę przewodnika po twojej miejscowości,
  3. Widziałeś Lifetramp – życie na próbę, jeśli tak to pewnie zdecydujesz się na rolę mentora. Możesz zaproponować naukę konkretnych czynności jak gotowanie, wyrabianie lokalnego rzemiosła, jednym słowem wybór tematu zajęć należy do Ciebie (lub podróżnika 😉 ).

A może lubisz poznawać nowe osoby, robić zdjęcia ?, jeśli tak możesz zostać Ambasadorem serwisu. Osoba taka zwyczajnie odwiedza gospodarzy, objaśnia ewentualne pytania, sprawdza jakość i cenę oferty, wykonuje fotografie itp. Wynagrodzenie to 30Euro.

 Serwis WithLocal jest wciąż pewną nowością, np. nie widać gospodarzy z Polski. Aktualnie stołować się można głównie w Europie oraz Azji. Procesorem płatniczym jest PayPal, jednak tam gdzie nie jest możliwe skorzystanie z tej usługi, dopuszczalna jest zapłata w gotówce gospodarzom ;). Portal pobiera 20% od zrealizowanych transakcji.

Cookening – Twórcy portalu informują, że skupiają się na pozyskiwaniu gospodarzy głównie z Francji, ale akceptują użytkowników w każdej formie z całego świata. Wytyczne dla użytkowników działają na identycznej zasadzie jak w dotychczas opisanych serwisach. Sporządzasz swoje menu z daniami, dodajesz atrakcyjne zdjęcia, ustalasz ceny, a następnie oczekujesz na ewentualnych gości, lokalnych bądź turystów. Płatności tylko za pośrednictwem MangoPay. Prowizja Cookening wynosi 16.7%.

Cookunity – Obecnie serwis jest dostępny tylko w nowym Yorku. Natomiast jest wart poświęcenia kilku chwil z uwagi na odmienny charakter oferowania usług. Kucharze zarówno profesjonalni jak i amatorzy działają jak freelancerzy.

 Profil takiego szefa kuchni jest wypełniony daniami gotowymi do zamówienia. Zestawy nie są dostępne zaraz po zamówieniu. Każdy oferowany prowiant dostarczany jest w zaplanowanym dniu tygodnia (z wyprzedzeniem). Także jednym słowem, – wybierz Szefa Kuchni, jedno z jego dań, zapłać i oczekuj dostawy w zaplanowanym dniu.

 Aby zostać takim wolnym strzelcem od gotowania, należy wypełnić formularz i wysłać CV. Serwis przyjmuje aplikacje nie tylko od profesjonalnych kucharzy, ale także od amatorów. Dla klientów (nie kucharzy) dostępna jest także subskrypcja miesięczna.

Feastly – To kolejny serwis w pewnym sensie społecznościowy, łączący szefów kuchni ze zwykłymi zjadaczami chleba :). Szef to wielkie słowo, jednak każdy posiadający odpowiednie doświadczenie może pochwalić się swoją kompozycją dań.

 Portal nie blokuje rejestracji nie pochodzących z USA, ale na chwile obecną z usług serwisu mogą w pełni korzystać tylko Amerykanie i to tylko z Los Angeles oraz San Francisco. Autorzy strony obiecują, że teren ich działalności obejmie całe Stany Zjednoczone a w niedalekiej przyszłości także i reszte świata. Wypłaty tylko na konto (konieczny Social Security z USA).

Może Ci się również spodoba